Laserterapi og sportsskader i Superligaen. Hos AC Horsens har sundhedsteamet fået tre nye ”kollegaer”: En ASA robotlaser og to ASA magnetterapi. Det er en investering som både topledelsen, fysioterapeuter og spillere nyder godt af og ser som fremtiden inden for skadesbehandling.
Laserterapi efter operation
Brillerne bliver sat på og den røde laser begynder sin dans på baglåret af superligaklubben AC Horsensmålmand Matej Delac. Det er cheffysioterapeut Mads Damgaard, der styrer lasertid og styrke og Matej får god tid. For det har vist sig, at laserterapi hjælper efter hans operation i efteråret. Og Mads Damgaard er begejstret.
”Det har helt sikkert forkortet hans skadesperiode, at vi både bruger laserterapi og magnetterapi til Matejs behandling. Laseren gør at han kan hele hurtigere og kan træne mere intensivt for hver dag der går. Det kan jeg se og er meget glad for”.
I AC Horsens begyndte man sidste forår at bruge laserterapi i behandlerrummet. Mads Damgaard var alene om at behandle samtlige spillere og havde svært ved at nå alle. For direktør Kristian Nielsen skulle indkøb af ASA’s robotlaser og magnetterapi vise sig at være en god investering. Ikke kun for økonomien, men også for spillernes ve og vel.
Optimere ressourcerne i sundhedsteamet
”Grunden til, at vi valgte at investere i robotlaseren og magnetterapien var, at jeg kunne se fordelen i, at det frigav ressourcer i vores sundhedssektor, så vi kunne behandle flere spillere på én gang. Hver dag kigger vi på, hvordan vi udnytter vores ressourcer bedst muligt, og på denne her måde kunne det løse mange af de udfordringer, vi havde i dagligdagen. Nemlig at lette presset på de mest presserende tidspunkter før og efter træning”, fortæller Kristian Nielsen.
Ud over at maskinerne har hjulpet Mads Damgaard i hans arbejde, så har både robotlaseren og magnetterapien også vist sig at være gode til at tage potentielle skader i opløbet og til at forkorte tiden i skadesbehandling. Og det er noget, der kan mærkes på banen.
”Vi har meget få skader, når man sammenligner med andre. Vi bruger magnetterapi især som forebyggende hjælp, hvis spillerne for eksempel har fået slag på knoglen eller ledbåndsskader og laseren bruger vi til alt muligt for eksempel akillessene-skader“, fortæller Mads Damgaard.
Og netop det præventive har vist sig at være en stor force for Superligaklubben.
”Jo mere vi tager i opløbet, jo mere gavner det os. Vores største værdi er, at vores spillere er klar, er skadesfri og kan levere på banen. Så vi er utrolig glad for, at vi har så få skader, fordi vi er ikke en klub med mange spillere. Så det er ekstra vigtigt, at vores spillere er klar til at spille. Det betyder rigtig meget for os. Så det her en vigtig investering”, fortæller Direktør Kristian Nielsen.
Kombinationsbehandling
Robotlaseren er holdt op med at lyse rødt. Behandlingen er forbi. Dernæst er det tid til genoptræning i træningsrummet for Matej.
”Da vi før i tiden kun brugte vores hænder, skulle man også nogle gange bede til gud for hurtig heling. I dag er kombinationen af mine fysioterapeuthænder, laser og træning optimal. Vi gør det så hurtigt, det er muligt. Det er meget tilfredsstillende. Så mine anbefaling vil klart være, at man skal bruge laserterapi i sit fysioterapeut-arbejde. Det ved jeg, at jeg kan stå inde for. Det virker. Det kan jeg sige med hånden på hjertet”, fortæller Mads Damgaard.
Og den vurdering er Kristian Nielsen enig i:
”Jeg vil helt sikkert bruge laserrobotter og magnetterapi fremadrettet. Det er min klare oplevelse at det har været en rigtig god investering. Både økonomisk, men også spillermæssigt.”
Hvis du vil læse om andre sportsgrene, der også bruger laserterapi mod sportsskader, se mere på asalaser.com